Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2017 15:55 - ЕДНА НОВИНА ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ!
Автор: radiovisioner Категория: Бизнес   
Прочетен: 415 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Управляващите запазват плановете си за увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране. Проблемът с безработицата е почти минимализиран. Това обяви социалният министър Бисер Петков, който представи приоритетите на кабинета в неговата област за следващите месеци. 

Правителството не планира да пренаписва вече заложеното. След 20 г. и мъжете, и жените ще се пенсионират на 65-годишна възраст. 

Бисер Петков отчете, че след последното увеличение на минималната песния на 180 лв. и след следващото през септември, когато тя ще стане 200 лв., около 800 000 възрастни българи ще получават повече пари всеки месец. 

Според Петков заложеното в КСО отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 г. също трябва да се случи. 

Пенсиите ще растат не само заради ръста на средния осигурителен доход, а и заради законодателно заложеното увеличаване на тежестта на осигурителния стаж. До края на октомври министерството ще е готово с концепция за усъвършенстване на експертизата на работоспособността. 

Министърът смята, че минимална работна заплата от 650 лева и средна заплата до 1500 лева в края на мандата са реалистични цели. 

Сред целите са увеличаване на доходите чрез заетост и по-висока производителност на труда, както и нарастване на квалифицираната работна ръка. По думите на министъра тези цели следват тенденциите на пазара на труда. 

Петков припомни, че по данни на Агенцията по заетостта равнището нарегистрираната безработица е 6,7 на сто, а броят на регистрираните безработни е около 220 000, което се равнява на безработицата преди настъпването на икономическата криза през юни 2008 година. 

Проблем остава недостигът на работна ръка, особено на квалифицирана - от тези около 220 000 души около 120 000 са с ниска степен на образование, а част от предвидените мерки в социалната област са насочени именно към тези хора. Така с бюджетни средства през следващите четири години ще бъдат обучени 50 000 безработни, а със средства от ОП "Развитие на човешките ресурси" най-малко 100 000, търсещи работа и неактивни хора от уязвимите групи на пазара на труда, също ще бъдат включени в обучения. 

Безработните, които са на социални помощи, е добре да знаят, че ако живеят в общини с много висока безработица, от септември могат вече да бъдат наемани и от хора, които имат нужда да им бъде помогнато. Например възрастен човек във Враца има право да отиде при кмета и да поиска някой от безработните, които получават социални помощи, да дойде и да му помогне с прибирането на дървата. В случай че той откаже, няма да си взема помощите, каза Петков.

За следващите 4 г. социалното министерство си е поставило 8 приоритета, а целите са 25. За целта са предвидени 78 мерки. Готвят се нови 4 социални закона.

Предвижда се и облекчаване на режима за получаване на т.нар. синя карта за висококвалифицирана заетост, като това ще стане чрез двустранни спогодби с трети страни извън ЕС. Към момента регистрираните са малко над 100 души. 

Работна група подготвя законодателни промени по облекчаване на режима на издаване на разрешения, като се обсъжда да отпадне задължението след изтичане на срока на достъп на пазара на труда лицето да напуска територията на страната, за да може да кандидатства за продължаване на този срок. 

Ще се върви и към разширяване на списъка на професии за "синята карта", тъй като в момента висококвалифицираната заетост е предимно свързана със специалисти от областта на информационните технологии. 

Други мерки в социалната политика са свързани със създаване на условия загъвкаво съчетание на личния и професионалния живот, каза Бисер Петков и припомни, че от 1 юни е в сила мярката, при която жените, които се връщат на работа преди края на първата година от майчинството, получават 50 процента от полагащото им се обезщетение. Вече 275 жени са се възползвали от нея. 

По ОП "Развитие на човешките ресурси" предстои и обявяване на операция за възможности за полагане на грижи за отглеждане на малки деца. По програмата са отделени 20 млн. лева и тя е насочена към безработни, които не могат да запишат детето си на ясла или на детска градина. 

Предвижда се и да се засили ролята на учителите в преценката за необходимост дадена помощ за децата да се плаща в натура. Сега тази преценка се прави предимно от социалния работник. Ще се облекчат и процедурите за кандидатстване за семейни помощи за деца, като ще отпадне изискването за предоставяне на акт за раждане на детето. 

Ще бъде разработен и закон за детето и семейството. Очаква се да бъдат подобрени процедурите за осиновяване чрез промени в Семейния кодекс. Предвижда се създаване на национален регистър за осиновяване, както и на такъв за кандидат-осиновителите. 

Ще бъде създаден и национален съвет, който да разглежда кандидат-осиновителите. Към настоящия момент тези съвети са регионални и процедурите се усложняват. 


Тагове:   пенсия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850532
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031