Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2020 16:58 - В СТРАНАТА НА ЛЕВСКИ ТРЯБВА ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ВЪЖЕ
Автор: jovi4 Категория: История   
Прочетен: 522 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всяка година бесим дякона Васил Иванов Кунчев. Ако ви трудно да кажете „ние” – приемаме, че съм аз! А на мен не ми е леко да го напиша, но смятам, че трябва! Трябва да има паметник на предателите. И на 19 февруари е редно да се каже ясно: българи го предадоха и българин го залови. Българи му потвърдиха присъдата. Единственото утешение е, че българи го погребаха. Но за наше омерзение пак българи му скриха костите.
Българи го предадоха – това са Димитър Общи, Атанас поп Христов и даскал Иван Фурнаджиев – Топала. Последният – на 26.10.1872 г. в стаята на тетевенския мюдюрин и на 28 декември пред Мазхар паша, софийски мютесариф. Българин го залови при Къкрина – заптието Али Чауш – Помака. Тези имена ги дължим на себе си, дължим ги и на достойния ловчански свещеник Кръстю, който беше натоварен с цялата ни колективна историческа вина.
На 19 февруари трябва да честваме предателството. Поне веднъж годишно – на 19 февруари, учителите по история и български език трябва да влязат във всеки един клас и за 45 минути да разкажат за предателите. Те са част от нашата историческа памет. Трябва да бъдат част и от личната ни памет, ако искаме да градим национален дух. Без предатели няма герои. На по – малките ученици може би трябва да се чете главата от „Записките” на Захари Стоянов, където разказва за залавянето си след Априлското въстание. Да се направи анализ на поведението на предателите, за които актът на издаване и залавяне е нещо напълно нормално. Особената им душа, която позволява да кажат на Захари: дай си парите на нас, за да „не идат у кучетата”, „дай ги на нас, да те споменаваме…”, казват му хората, които ще го предадат, даже не на аскера, че евентуално да иде на съд, а направо на башибозука.
И големите, и малките българи трябва да бъдат накарани да разсъждават по темата, какво означава последният запис в тефтерчето на Левски – „народе” и 4-те въпросителни след това.
19 февруари е най – подходящата дата, на която да стане дума за хан Телериг и списъка с предателите, предоставен му от Константин V през 770 г. Колко истории могат да се похвалят с драматичната развръзка между Самуил и брат му Арон през 976 г. От цялото избито Ароново семейство само Иван Владислав е спасен от Самуиловия син Гавраил Радомир. Години по – късно спасеният Иван Владислав избива цялото семейство на Гавраил Радомир в угода на Василий ІІ Българоубиеца.
Редно е да говорим и за Иванко, за убийството на Калоян, за патриарх Йоаким ІІІ. Необходимо е да се разкаже цялата история на Светослав Сапунов, известен повече с името Миларов. За Нею от Бросен трябва да се разкаже и за предателството та Бенковски. За дядо Вълю Мечката от Тетевенски колиби и застрелването на отец Кирил. Трябва да знаят и малките, и големите българи за Климент Търновски и Гань Чолаков, за д.р Васил Радославов и есента на 1913 г., когато за първи път се търгуват гласовете на българските турци в името на 5.6 мандата в повече от изборите за 17-ото народно събрание. За потомците от земеделска кръв, лети през 20-те години. За самоизтрепалите се комити от ВМРО. За слънчасали от светлината на Коминтерна българи, които бяха готови да разменят 1300 години история за първите два стиха на „Интернационала”…
Тези българи, които все още могат да четат, е редно да разлистят на 19 февруари есето на Симеон Янев „Един нравствен феномен в българската история”. А за останалите може би трябва Слави Трифонов да изпее отново онази песен за сина, който води баща си през гората. Води го да го продава, а баща му продумва: „Постой , сине, да пийна водица, постой да пийна, че до пазара да стигна, да стигна хубаво да ме продадеш, с парите челяд да отгльодаш, голяма челяд, тебе да те продава”.
Теодор Адорно пише веднага след Втората световна война: „На немски вече не могат да се пишат стихове.” Тези му думи отприщват обществен катарзис в немското общество, белязал 2 десетилетия. До голяма степен днес германците са това, което са, и заради тези думи. Нашите думи са увиснали… От Ботев насам друг не ги е казвал. А дори и думите на Ботев са объркани по странен и многозначителен начин. В оригинала на стихотворението е „…и твой един син Българийо, виси на него.” Следва нов ред: „Със страшна сила гарванът грачи грозно зловещо.” Но българската колективна памет държи не гарванът да грачи, а Левски да виси със страшна сила.
За тази „страшна сила” става дума. Тя виси над историята и е обречена поради непознаване да се повтаря. Обричани да не признаваме за мършата в стадото и по този начин на всеки 19 февруари да доказваме, че всинца „не сме народ, а мърша”. Защото кой, ако не аз лично, е виновен за обесването на Левски? Кой точно? Турците? Всички ли турци? Или българиге. Всички ли българи? Или само съдиите, или само предателите, или…
И още: кой е виновен за разсипителната кретения, наречена „възродителен процес” – Тодор Живков или умрелият в изгнание и презрение Васил Радославов?! Кой? Въпросът виси също със страшна сила. Колкото повече знаем, толкова повече няма да се страхуваме в къщата на обесения да говорим за въже.
Защо тази „страшна сила” трябва да се изучава? Най – малката причина е, че в годината на създаването на българския университет – 1881-а, предателят на Левски, даскал Иван Фурнаджиев е назначен като полицейски пристав в Тетевен. Мотивът: Топала е поборник за свобода, бил е на каторга в Деарбекир…
--------------------------
Любен ДИЛОВ - син
из книгата му "Седнал във въздуха"
Издателство "СИЕЛА - СОФТ ЕНД ПАБЛИШИНГ"
София *2003



Гласувай:
3



Предишен постинг

1. barin - Здравей, jovi4. Мисля, че голяма ...
18.02.2020 18:42
Здравей, jovi4. Мисля, че голяма роля в предателството на Васил Левски има Димитър Общи. Той стои в основата на разбиването на революционната организация, градена в продължение на години от Левски и помощниците му.
Поздрави!
цитирай
2. jovi4 - Здравей, jovi4. Мисля, че голяма ...
19.02.2020 09:55
barin написа:
Здравей, jovi4. Мисля, че голяма роля в предателството на Васил Левски има Димитър Общи. Той стои в основата на разбиването на революционната организация, градена в продължение на години от Левски и помощниците му.
Поздрави!


Благодарско!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jovi4
Категория: Други
Прочетен: 19295
Постинги: 29
Коментари: 5
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031