Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2017 16:05 - Руското надмощие на летище "Слатина" в Прищина през 1999 година
Автор: latestnews Категория: Политика   
Прочетен: 2375 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.06.2017 16:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Участникът в историческия десант в Прищина, ингушският лидер Юнус-Бек Евкуров признал, че през месец юни 1999 година руските десантчици-миротворци от ООН са били готови да открият огън с цел поражение по войските на НАТО. Военните на РФ са били вече готови да нанесат огневи удар по британската бронетанкова колона, ако те били "предприели опит да проникнат на летище Слатина в Косово".

Евкуров, командуващ предната разведгрупа в Слатина, отбелязал - командващият операцията на НАТО на Балканите, британският генерал Майк Джексън "прояви здравомислие, отказвайки се да се подчини на командата на командващия силите на алианса в Европа американеца Уесли Кларк да встъпи в бой с рускте десантчици".

"На дванайсети юни 1999 година, след като НАТО заради натиск от страна на РФ обяви за прекратяване на военната операция против Югославия, руските миротворци първи влезли на територията на сръбския автономен край Косово и Метохия, за няколко часа изпреварвайки натовските подразделения и предизвикали шок и разочарование у САЩ и у другите страни на алианса",- напомнят СМИ-те. "Руските десантчици заели летище Слатина под Прищина, след което войската на НАТО се опитала да ги изгони от там, но тези им усилия не довели до нищо",- отбелязват журналисти.

"В дадената ситуация в която се намерили натовците те се спрели, виждайки, и разбирайки, че да влизат не бива, и се оказало тъй, че военната съставка остана зад нас. Ако те се бяха нахвърлили, то биха открили поразяващ огън даже не се и съмнявайте! Но ако, например, ситуацията би била обратната, нашите просто биха били помели всичко по пътя си",- отбелязвав Евкуров, получил през 2000 година звездата Герой на Русия.

"По думите на очевидци, когато първата колона натовци приближила до нашия блокпост,  нашите ги спрели, в това число с отправено към колоната оръжие. Командирът на нашия взвод предупредил, че ще открие огън с цел поразяване. Аз не мисля, че те (британците) се спряха от това, че са се изплашили от нашите десантчици",- смята Евкуров.

"Но това, че решителността на нашите момчета, тяхната готовност да открият огън на поражение и разбирането на това, че ще има бой, без който бой те никого няма да пропуснат, - това ги (британците) поохлади. Един из старшите офицери на британците се опита да надвие на нашия офицер със своите звание и длъжност, на което лейтенантът отвърна, че той е офицер на ВДВ На Русия и се подчинява на командата на своите началницуи", - отбеляза той.

Също така политикът напомни, че в официалните материали на Пентагона има за факт  преговорите между Джексън и Кларк - в техния ход "британският генерал казал, че той не се готви да воюва с руските десантчици".

"Дословно е известно, че Кларк казал, че аз, четиризвездният генерал, заповядвам! На което е получен отговора, че никой  не се готви да воюва с нас, с руските десантчици", - уверен е бившият разузнавач.

Ще напомним, че даже известният британски певец Джеймс Блант свидетелствувал за заповедта на генерал Кларк да отбие летището от руските десантчици: «Около 200 русняци са се разположили на летището.... Пряката заповед на генерал Уесли Кларк бе „да ги нападнем". Кларк използваше необичайни за нас изрази. Например - „да се унищожат". За завладяването на летището имаше политически причини. Но практически следствие би било нападението над русняците».

"Аз не се готвя да започвам Трета световна война",- отвърнал Джексън на своя пряк военен началник.

Ще добавим, че президентът на Академията по геополитически проблеми Леонид Ивашов  в интервю пред Pravda.ru вече е разказвал за "прехвърлянето над Прищина".

"Това бяхме ние, военните които създадохме мощни предпоставки за политико-дипломатически настъпления на нашите. Ето ние заехме ключевия район и всичко, не пускайки тук американците, и те припълзяха там за да се договарят с нас, да ни молят. Това е и всичко. Ние се позиционирахме. А по-нататъка политиците и дипломатите са длъжни да развиват този ни успех. И първото, с което би трябвало да се започне, в Съвета по безопасност е да се постави въпроса за агресията",- сподели военният.

"Знаете ли, на една от прес-конференциите мен ме попита някой от патриотичните ни журналисти, не си спомням сега точно кой,  попита «Леонид Григоревич, как ви беше тогава, през 1999-ма как ви се удаде да изиграете всички и ето да си вкарате свой батальон  в Прищина. В какво е корена на този ви успех и така нататъка?»,- разказа Ивашов. И аз добавих "Замислих се да му отговоря примерно така: «Да, навярно, затова, че нито аз, нито един от моите колеги никъде зад граница не сме съхранили нито нито в банките, нито в офшорките  и така нататъка. Ние бяхме развързани, ние действувахме свободно, особено при пияния или болен Елцие». Получавайки формалното съгласие от него, ние си действахме".


Прочетете още в оригинал на http://www.politonline.ru/interpretation/22889345.html

ппревод от руски на български авторката
REKLAMA

От този
САЙТ можете да си поръчате книгата "Асандж от игла до конец" - сборник статии, електронна книга, на Мария Томова-Каллмир. 




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: latestnews
Категория: Политика
Прочетен: 1181661
Постинги: 2021
Коментари: 478
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930