Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2014 20:42 - Филмът: "Шведската расова биология" - част първа от 4
Автор: latestnews Категория: Политика   
Прочетен: 1394 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Филмът: "Шведската расова биология" - част първа от 4
September 1, 2014 at 12:08 PM, 

"РАСИЗМЪТ ВЪЗНИКНА ЗА ДА ОПРАВДАЕ РОБОТЪРГОВИЯТА"

"РАЗВАЛЯЧИ НА НАЦИЯТА"

 

Превод на филма:  Svensk Rasbiologi, http://youtu.be/H_aGlEHJ6fI

Мин. 0.41 

Започнах да схващам, че расизмът не е нещо тъй просто като бръснатите глави и "бомбер"-якетата. И имам неприятното чувство, че истината през цялото време е замитана под чергата. Че съществуват укрити глави на нашето историческо писание. Макар и да съм обществен репортер, и дори да съм седял в шведския Риксдоог, нямах понятие колко значим е бил расизмът в шведската политика. И никога не съм и чувал, че Швеция е имала търговски компании,  които са се занимавали с търговия на роби. Или, че стотици шведски офицери са участвали в един от най-страшните геноциди на Колониализъма (на снимката чернокож мъж с отрязани ръце)

Мин 1.26

"Нашата тъмна (шведска) история"

Шведски историк:

"-Това е някакъв сорт национално отричане, нали? Ние сме толкова добри! Ние сме толкова много добри! Ние никога не бихме могли да сме замесени в този тип дейност. "

Мин. 1.41

"Расизмът възникнал за да оправдае търговията с роби. И получил подкрепата на учените (филмът показва снимка на Корл Линйе - великият шведски ботаник и класификатор на видовете в природата, но не го споменава по име)".

"Колониални завоевания и масови убийства на народи бивали обяснявани с биологията. С борбата за физическото оцеляване, с по-голямата значимост на бялата раса.

Но с времето расизмът претърпял промени. Чувството за по-голяма значимост било заменено от страх."

Последната част: 

Бъдещето на бялата раса

  Мин. 2.14. 

"Това е в. "Експрессен" от неотдавна тази година. "Истинската блондинка е застрашена от изкореняване. Светлите гени са на изчезване - смятат учените". 

(репортерът звъни по телефона, държейки въпросната статия  в ръце).

Мин. 2.25

"-Ти, седя тук с една статия, която ти си написал през 2002-ра година, за това, че блондинката е застрашена от изкореняване". И тук пише, че е излязъл един доклад на учените от няколко неназовани по име, учени. 

Отговор от другата страна на телефонната слушалка: 

- Трябва да опитаме наслуки, с редакционния шеф който работи с утрешния вестник. 

- Искам само да знам дали си спомняш какви бяха тия учени, които бяха направили това?

Отговор: 

- Не, не си спомням! Не си спомням статията изобщо. 

Статията е блъф. Цитираните научни проучвания не съществуват. Това е история за бездомници, като мишката в пицата. И все пак на нейната въдица се е хванал шефът на новините на в. "Експрессен". Хванали са се и новинарските шефове из цял свят. 

А дали това е така, защото новините натискат върху слабото място на  ужасяващите описания на бъдещето произлизащи от 1900-та година?

МИТЪТ ЗА ГИБЕЛТА НА БЯЛАТА РАСА

(Филмът показва заглавия на шведски стари вестници, като "Шведите измрели след 100 години", "Господарството на бялата раса се движи назад", "Руси и брюнетки - интересна лекция", "Движи ли се западният народ към гибелта си?".)

"Върху мита за гибелта на бялата раса?"

Маттияс Тидйен, историк:

- Възможно е да започва както да възниква сред учените, но също така се излива в общия дебат в началото на 1900-та година. 

(Филмът продължава да показва вестникарски заглавия като: "Шведският народ - един умиращ народ", "Нашият умиращ народ", 20 януари 2028 година: "Ще измре ли народа ни?", 1931 год.; "Нещо трябва да бъде сторено, за да се спре умирането на нашето народно племе - едно мнение в нашата дискусия с проблема с нативитета". "Расовият въпрос трябва да бъде взет насериозно", 15 февруари 1929 година:  "Расовото влошаване - актуален въпрос за Западна Европа - французите на път да станат нация от мулати", "...влошители на нацията...", "Расовото смешение и биологическия контрол - странни пътеписни писма от САЩ до N. D. A". )

Мин. 3.37

Маттияс Тидйен, историк:

- Човек може да види, че на много места съществува чувството за катастрофа. Че предстои една голяма заплаха, отнасяща се за това как населенията се променят, и се "влошават" както е възгледа на мнозина от тях по въпроса. 

ВИКТОР РИИДБЕРЙ

Мин. 3.49

Гуннар Бруберй:

"- Този който класически пише за това в Швеция е Виктор Риидберй, който предсказва "гибелта на бялата раса" набързо. Ние нямаме никакъв шанс. (Филмът показва същевременно книга от въпросния автор, озаглавена "Бъдещето на бялата раса").

Мин. 4.10

Маттияс Тидйен, историк:

- Съществува  заплаха от хора, както гледали това. И важи тия хора да бъдат задържани отвън. Тъй, че е очевидно това, че една важна част от рестрикции против пришълството стават все по-строги в Швеция, в Европа, в САЩ през първите десетилетия на двадесетия век. Това е расовото мислене

(Филмът показва заглавия на вестници като "Неконтролираното пришълство - една народна опасност - защита на шведската раса", "Пришълство и расова хигиена", "Ограничение на пришълството", "Расовият въпрос запуши! - съчинение, будещо респект в I. N. D. A,", "БОРБА за расовия въпрос - заблуждение относно термините в дневната преса"

Мин. 4.23

Гуннар Бруберй:

- В Швеция това се касае преди всичко за хората, идващи от Изток. Говорят за евреите. Циганите бива една друга група по която сочат с пръст."

НУЖДА ОТ КОНТРОЛ НАД ЕВРЕИТЕ

Откъс от стар шведски филм:

Шведски рибар: 

- Ти! Ти си евреин, нали?

Чужденеца:

- Не, не! Разбира се, че не съм! Разбира се, че не съм! Дядо ми по бащина линия бе поляк, а моята майка бе еврейка. Но наполовината само. Аз съм бил много пъти в Швеция. - Седем пъти общо! Аз съм бил изхвърлян от държавата седем пъти! (двамата се смеят). Но сега аз ще остана. И ще стана един богат мъж. Обичам Швеция и шведите. 

Шведският рибар: 

- А дали, защото са толкова лесни да се шегуваш с тях. 

Чужденеца:

- Не, не, аз не съм шегаджия. Аз правя само честни сделки.

Мин. 4,59

(Филмът показва изрезки от вестници от 03.03.1921 година, в. Гьотебоурсш постен: "Какво е това евреин?", "Юдейският въпрос", "Юдеите и ние останалите - една забележителна книга"). 

ШВЕДСКИЯТ ПЪРВИ ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ 1927 ГОД.

Шведска историчка Кориин Квиист-Гевертчс:

- Същестува един юдейски въпрос. Или един юдейски проблем. И... проблемът се състои в това, че юдеите са малцинство в Нацията. Те са една "нация в нацията" - говорят понякога. Те не могат да се асимилират и да станат като останалите. И ако започнат да приемат прекалено много юдейски бежанци в Швеция, то тази група ще стори това "което тази група има за обичай", както говорят, да се размножава. И накрая ще бъдат повече от шведите. И те се решават, че трябва да имат контрол. И тоя контрол прераства постепенно в "Шведския първи закон за чужденците", който излиза през 1927-ма година. 

(Филмът показва как авторът на филма седи в огромна библиотека и чете една книга "Протоколът на Риксдооген", предполагаемо закона:)

- Касае се, че населението на нашата страна е дори рядко хомогенно несмесено. Расата едва ли може да бъде надценена. Затова е от значение да бъде контролирано пришълството на нации, които в основите са за се оставят да се смесят с нашето население."

Мин. 6.11

Шведската историчка Кориин Квиист-Гевертчс отново:

- Това което става през 1827 със Закона за чужденците, това е ,че той получава две крайни цели. Едната цел е да бъде защитен шведския пазар на работната ръка. А втората цел касае расовите въпроси. Да се опази чистотата на шведската раса. 

Авторът на филма: 

- Шведският Парламент одобрява, следователно, закон за пришълството, който е подчертано расистки. И това е тази политика, която бива изпробвана, когато преследванията на юдеи се засилват в нашите гранични държави. 

(Филмът представя заглавия от вестници: в. "Доогенс Индустри" от 02  април 1933 година:  "Нацистите изискват влияние в индустрията", "Датско-англиско митническо споразумение почти готово", 02 април 1933 годи.: "Немски бойкот на юдеите: Юдей който стрелял линчуван в ареста", "Немските събития пред културна шведска опозиция", "Университети и библиотеки откъснати. Никой не смее да купува в еврейски магазини",  Следват снимки от кладите на Кристалната нощ в Германия.)

Мин. 7.00

(Следват други заглавия от вестници като "Решени да отпътуват юдеи окупират шведското паспортно бюро в гр. Берлин. Паспортното бюро се е преместило от Легацията в собствено помещение. Но немците не желаят юдеите да отпътуват за Севера, където населението е най-чисто расово")

Шведската историчка Кориин Квиист-Гевертчс отново:

(- На фона на заглавия от вестници като това от в. "Стокхолмс-тидниинген" от 08 ноември 1933 г.: 

"Бежанската инвазия се увеличава с всеки изминал ден", "Безценни свещенически плащове за конфирмация продадени на юдей за 10 ъре", "Голямо нелегално пришълство на немски юдеи в Швеция. По-малко желани елементи влизат лесно с фалшиви сведения - недостатъци в граничния контрол", "Юдеите в Швеция са се увеличили с 33 процента от 1933 година насам. 30 000 зад граница".

- Шведското Външно министерство преговаря с немския си събрат тогава, да намерят  начин да ограничат юдейските бежанци да не пристигнат в Швеция. И тогава възниква един много голям дебат в шведската преса. За това, че става инвазия. От юдейски бежанци. 

Мин. 7.34

Авторът на филма: 

- В своите уговорки Външният Департемент успява да склони немците да щамповат едно "J" във всичките юдейски паспорти. Тогава шведските паспортни контроланти могат да им попречат да дойдат тук и да търсят бежанско убежество.

Мин. 7.48 

Шведската историчка Кориин Квиист-Гевертчс:

- Те казват, че "по известни причини трябва да ограничим тази група". Те се иразяват така, че съществувала една опасност, чисто и просто, да приемат прекалено много юдейски бежанци, което имало общо с това, че тази група не можела да бъде приспособена към шведското общество." Когато сравняваме с другите групи, то същестува една ясна дискриминация на тази група. И това го правят поради расови причини, тогава, защото не желаят, чисто и просто да приемат прекалено много юдейски бежанци." 

Авторът на филма:

- Отвън посолствата по континента се извиват опашки от юдеи които се опитват да избегнат преследванията. В писмо до дома до Външното министерство шведските дипломати се оплакват от работната тежест:

"Прага, 08 ноември 1938. 

Брат, моята къща е пълна с  източни юдеи. От входа на портата чак до третия етаж където е вместена канцеларията, пълзящи, В рецепсията работят с  лакти местния сътрудник в море от жестикулиращи ръце, опити за придумване, ..  и крокодилски сълзи. Сега излизам с позиция. От първи октомври никаква виза повече! Никакви т. нар. "гранични препоръки" издадени на някой юдейски емигрант. Може да е истина, че юдеите заради своята раса се чувстват неудобно, но ножът не е опрял до кокала им и животът им не е застрашен"

Авторът на филма:

- Тук в Риксархива същестуват също така и "Личните актове" ("персшунактерна"). Молбите-документи на всичките юдеи, които търсеха сигурност в Швеция. Моите родители трябва да напуснат своето жилище, и са заплашени от депортация в Полша. Отказ на 12 май 1941. 

(Авторът на филма сега чете един "Личен акт" в Библиотека:)

Мин. 10.06 

"На първи април същата година родителите ми трябва да напуснат своето жилище. След това са приютени у приятели. Според разузнаване, достигнало до мен, те са пред незабавна депортационна опасност. След като не мога да получа едно място на спокойствие за тях, то перспективите отново да срещна родителите ми в живота ми са незначителни."

Автор: LAIKA FILM @ TELEVISION

Йерик Сандберй

Фотограф: Матц Лунд

Фотомонтаж: Телл Юанссон

 

 

 0  1 No comments Leave a reply Name:
 *
E-mail:
 *
Enter your message:  image
Просмотров: 364 | Добавил: Dedovhuj | Рейтинг: 0.0/0



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: latestnews
Категория: Политика
Прочетен: 1181108
Постинги: 2021
Коментари: 478
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930