Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2014 00:59 - Откритото писмо на Дийн Рид до Солженицин
Автор: latestnews Категория: Политика   
Прочетен: 7387 Коментари: 11 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ОТКРИТОТО ПИСМО НА ДИЙН РИЙД ДО СОЛЖЕНИЦИН (И ВИДЕО) 16.12.2014 · by Светът днес · in История. ·

imageНа 14 декември либералната западна общественост отбелязва рождения ден на „великия руски писател“ Солженицин.
„Светът днес“ ви предоставя никога непубликуваното писмо от кореспонденцията му с великия актьор и човек Дийн Рийд.

Открито писмо на Дийн Рийд до Ал. Солженицин
(публикувано за първи път в списание „Огонек“, Номер 5 (2274), 1971 г.

Драги господин Солженицин,
Аз, като американски артист, съм длъжен да отговоря на някои Ваши обвинения, публикувани от капиталистическата преса в целия свят. Според мен, това са лъжливи обвинения, а народите по света трябва да знаят, че това са и лъжливи твърдения.

Вие заклеймихте Съветския съюз като „дълбоко болно общество, поразено от ненавист и несправедливост“. Казвате, че Съветското правителство „не може да живее без врагове и цялата атмосфера в СССР е пропита от ненавист“. Вие, вероятно, говорите за моята родина (САЩ), а не за своята! Тъкмо Америка, а не СССР, води войни и създава напрегната обстановка, за да даде възможност на икономиката си да заработи, а нашите диктатори от военно-промишления комплекс да натрупват още по-големи богатства и власт за сметка на кръвта на виетнамския народ, заплащайки за алчността си с живота на американските войници, а и на всички свободолюбиви народи по света!

imageБолно е обществото в моята родина, а не във Вашата, г-н Солженицин!

Тъкмо Америка, а не СССР, се превърна в най-насилническото общество, което човечеството познава. Америка, където мафията има по-голяма икономическа власт от най-големите корпорации, където нашите граждани не могат да стъпят през нощта по улиците от страх, че ще бъдат нападнати. Именно в Съединените щати, а не в Съветския съюз, са убити от 1900 г. повече хора от всички загинали американски войници по време на Първата и Втората световни войни, а и във войните в Корея и Виетнам! Именно американското общество убива всеки прогресивен лидер, който намира в себе си мъжеството да издигне глас срещу някои наши несправедливости. Ето тава е болно общество, г-н Солженицин!

По-нататък Вие говорите за расовата ненавист! В Америка, а не в Съветския съюз, в продължение на две столетия остават безнаказани убийствата на негри, държани в полуробство. В Америка, а не в Съветския съюз, полицията убива безразборно и арестува всеки негър, опитващ се да защитава правата си.

imageВие казвате, че „свободата на словото, честната и пълна свобода на словото – това е първото условие за здравето на което и да е общество„. Опитвате се да вмените тези мисли на страдащите народи, принудени да се борят за съществуването си, за живота си, мизерстващи под гнета на диктаторски режими, държащи се на власт само благодарение на военната помощ на САЩ.

Това ли са аргументите Ви за здраво общество? Това „здраве“ ли предлагате на хората, чиито децата измират още при раждането, защото родителите нямат пари за лекар, а възрастните едва оцеляват, защото нямат достъп до медицинска помощ. Покажете сентенцията си, че „свободата на словото е първото условия за здравето на обществото“ на капиталистическия свят, защото хората там цял живот са в непрестанен страх от безработицата. Кажете на американските негри колко много би се подобрило „здравето“, а и „свободата на словото“ им, докато те водят справедливата си борба за равноправие с белите, защото след две столетия „свобода на словото по американски“ в много райони на САЩ смятат, че да убиеш негър е все едно да идеш на лов за мечки!

Кажете на трудещите се от капиталистическия свят за вашите идеи по повод „свободата на словото като първо условия за здравето“, защото от липса на пари синовете и дъщерите им не могат да развият способностите си в училище, а затова и никога няма да успеят да се научат да четат! Говорите за свободата на словото, а в същото време голяма част от населението на земното кълбо все още не може да чете!

imageНе, г-н Солженицин, Вашето определяне на свободата на словото като първо условия за здравословен живот не е вярно. Първото условие за здраво общество е да направиш държавата достатъчно силна морално, умствено, духовно и физически, за да могат гражданите на тази държава да се научат на четат, да пишат, да се трудят и да живеят заедно на този свят.

Не, г-н Солженицин, аз не приемам Вашето първо условие за здраво общество. Моята страна, Америка, известна със своята „свобода на словото“ е държава, в която полицията напада мирните протестиращи. В моята страна са разрешени мирните митинги, но моята страна продължава войната във Виетнам и погубва виетнамския народ, защото демонстрациите не пречат на управляващите и по никакъв начин не променят политиката на правителството. Та нима наистина мислите, че на военно-промишления комплекс, управляващ моята родина и половината свят, му пука за“свободата на словото“? Управниците на Америка знаят, че те и само те притежават властта да вземат решения. Наистина, в Америка свободата и словото са само думи, но не и дела!

imageВие казвате също, че Съветският съюз не е върви с крачките на XX век! Ако това е вярно, то е защото СССР винаги върви с половин крачка пред XX век! Та нима вие предлагате на Вашия народ да се откаже от ролята си на вожд и авангард на всички прогресивни народи по света и да се върне към нечовешките и жестоки условия, в които живее останалото човечество по земното кълбо, където несправедливостите наистина са пропили самата атмосфера на почти феодалните условия, в които съществуват много страни?

Г-н Солженицин, в статията по-нататък казвате, че Вие сте „многострадален писател от Съветския съюз“. Явно това означава, че много страдате от отсъствието на морални и обществени принципи, явно съвестта ви мъчи в тихите нощни часове, когато оставате сам със себе си.

imageВярно е, че Съветският съюз има своите недостатъци. Но принципите, върху които се строи обществото във Вашата родина, са изградени върху идеята да се изгради едно наистина здраво и справедливо общество. Принципите, върху които се строи обществото в СССР са здрави, чисти и справедливи, а в същото време принципите в американското общество са жестоки, користни и несправедливи. Да, СССР може да има и някои грешки, но е без съмнение, че общество, построено върху основата на справедливостта, има по-големи шансове да постигне наистина обществена справедливост, отколкото общество, което се гради на базата на неправдите и експлоатацията на човек от човека. Обществото и правителството на Америка са изостанали, защото тяхната единствена цел се корени в стремежа да се съхрани статуквото в целия свят. Именно СССР прави прогресивни крачки в името на човечеството, а ако социалистическата държава все още прави грешки или се лута, то ние не трябва да съдим за тези недостатъци цялата система, а трябва да я приветстваме за мъжеството и стремежа й да прокарва нови пътища.

imageimageimage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник
http://worldtodaybg.com/2014/12/16/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D0%BD-%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%B4-%D0%B4%D0%BE-%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B6%D0%B5%D0%BD/  23   0     Оцени



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. aboychev - БЕЗГРАНИЧНАТА СИЛА
18.12.2014 08:57
НА ГЛУПОСТТА
цитирай
2. latestnews - Да, прав сте. Солженицин е известен ...
18.12.2014 12:44
Да, прав сте. Солженицин е известен с глупостта си и в чужбина
цитирай
3. aboychev - СОЛЖЕНИЦИН Е НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ
18.12.2014 14:05
ИЗВЕСТНИЯ С ГЛУПОСТТА И ПОСРЕДСТВЕНОСТТА СИ
Е ДИЙН РИЙД
ПРИ ТОВАПСЕДСТВЕНОСТ ЯРОТНО ТИРАЖИРАТА
ОТ СЪВЕТСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА
НИЩО НОВО НА ПУТИНСКИЯ ФРОНТ
ДЪВЧИТЕ ДЪВКИ ВТОРА УПОТРЕБА
цитирай
4. latestnews - Ха, ха, Дийн Рид бил глупвав и пос...
07.01.2015 21:43
Ха, ха, Дийн Рид бил глупвав и посредствен. Г-не или госпожо, научете се първо да буквувате българския си език преди да нападате знаменитостите по света.
Путински фронт? Путин тогава е бил в забавачницата дете. Вие въобще имате ли някаква ориентировка във времето и пространството>?
цитирай
5. aboychev - ВИЕ НАЛИ И
08.01.2015 05:15
ПРИ ТОВА БУКВУВАНЕ СХВАЩАТЕ
ПУТИНСКИЯ ФРАНТ Е ВЪВ ГЛАВАТИ ТИ
БЕ ОЛИГОФРЕН
ИМАМ ДОСТАТЪЧНО ТОЧНА ОРИЕНТИРАВКА И ВЪВ ВРЕМЕТО И В ПРОСТРАНСТВОТО
КУПУВАЛ СЪС СИ ПЛОЧИТЕ
И НА БИТЪЛС
И НА БОБ ДИЛЪН
И НА ДЖИМИ ХЕНРИКС
И НА ДИЙН РИД,
ДОРИ ОЩЕ ГИ ИМАМ
ДИЙН РИД БЕШЕ ОПРЕДЕЛЕНО ПОСРЕДСТВЕН
И ЛАНСИРАН ОТ КОМСОМОЛА,
А ТОЙ БЪРЗО УСЕТИ
ЧЕ В СОЦЛАГЕРА БЪРЗО ЩЕ
ИЗКАРА ПАРИ С ПОСРЕДСТВЕНОСТТА СИ
КАКВИТО НИКОГА НЯМАШЕ
ДА ПОЛУЧИ В САЩ И ЕВРОПА
ОЩЕ ПО БЪРЗО РАЗБА ЧЕ ПО ЛЕСНО СЕ ИЗКАРВАТ
С ПЛЕЩЕНЕ НА ГЛУПОСТИ СЕЩУ САЩ И ЕВРОПА
ВПРОЧЕМ СЛЕД КАТО РАЗПРОДАДЕ МНОГО ДОБРЕ
ЕВТИНИТЕ ПРОПАГАНДНИ МИСЛИ КОИТО МУ ПОРХВЪРЛЯХА СИ ТРЪГНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗАБОГАТЯЛ ЧРЕЗ ГОВОРЕНЕТО СИ В ЧЕРВЕНО
И ПОСРЕДСТВЕНОТО СИ ДРЪНКАНЕ С КИТАРАТА
ТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА СОЛЖИНИЦИН ВИНАГИ ЩЕ СИ ОСТАНЕ ПИГМЕЙ,
КАКТО И В МУЗИКАЛНАТА ПОЕЗИЯ И МУЗИКАТА
А ОТНОСНО
"Принципите, върху които се строи обществото в СССР"
ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАКВИ БЯХА И ДО КЪДЕ НИ ДОКАРАХА
НО ЗА ПОСРЕДСТВЕН ТЪПАНАР КАТО ДИЙН РИД,
ТЕЗИ "ПРИНЦИПИ"
БЯХА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОХОДОНОСНИ
цитирай
6. latestnews - Много мога да ви говоря но няма мозък отсреща да отбира
08.01.2015 14:26
Първо да анализирам текста ви.
1. Какво е това "франт"? Защото в моя жаргон тази дума не се ползва? Някаква американска чуждица ли е?
2. не ми говори на "ти" не се познаваме! Не сте възпитани за пет стотинки!
3. не се казва "ориентиравка". Научете се български език!
4. не се казва "купувал със си плочите", а "купувал съм си плочите". Научете се български език.
5. не се казва "битълс" а "Бийтълс", научете си българския език
6. "Дийн рид беше определено посредствен". = Определено не сте му връстник, за да можете да прецените. Посредствен човек не пълни пълни зали и не прави с присъствието си Новогодишния празник качествен. И на посредствените плочите не им се продават из целия СИВ! Освен това не сте му били връстник, за да говорите в минало време, все едно имате собствени спомени, при тия фактологически пропуски от Ваша страна.
7. "и беше лансиран от комсомола". От никой не е бил лансиран, човекът сам се е добрал до Изтока и се е погрижил да не живее повече в САЩ, за да вземеш собствено решение за живота ти в коя държава да живееш не е нужен комсомола на чужда държава. Разсъждавате неадекватно и безотговорно, нелогично дори.
8. Дийн Рид не изкара пари, ами изкара популярност, мене ако питате. Уравниловката беше заложена в системата - тоест социалното добруване и равенство на всички хора. Не се е мислело в терминлогията "пари". Ако четете какво Дийн Рид пише, а не само да стигнете до дознанието че е продавал плочи и е бил имал връзки с "комсомола" ще надрастнете представите ви които са крайно ограничени до термина "пари".
9. Аз не смятам борбата на Дийн Рид за човешките и гражданските права, и против военнолюбивата политика на САЩ и Западна Европа да са "плещене на глупости". Ако прочетете номер 17 от 2007 година на небезизвестното шведско авторитетно списание "Догенс Медисиин" ("Днешната медицина") ще разберете че Швеция и САЩ убиват годишно или грубо инвалидизират до 100 000 свои дисиденти годишно (в Швеция не се ползва тази терминология, ами "неудобни граждани")
цитирай
7. latestnews - Не е необходимо да слушате и четете ...
08.01.2015 14:30
Не е необходимо да слушате и четете Дийн Рид, ами е достатъчно да четете мен тука, или Джулиън Асандж или Едуард Сноудън, и дори без да живеете сам на Запад да проумеете същото. Само да не кажете че Джулиън Асандж не желае да отпътува до Швеция, или че аз не желая да се върна в Швеция или че Едуард Сноудън не желае да се върне в САЩ защото ни е заплашил "Комсомола на СССР!". Днес няма нито СССР нито Комсомол и все пак това, което и четиримата ви говорим е едно и също. А дали има Тиквуна с мозък отсреща която да приема и чете и разсъждава над фактите, това е съвсем друг въпрос.
И ако вие се изправите и кажете на семействата които са погребали 100 000 души годишно умрели от приндуително електрошокуване и принудителни невролептици и отрови в САЩ и в Швеция годишно, че те не са погребали никой, а им се привижда, че мен не са ме мъчели вътре на топло, а това са само "плещене на глупости" значи вие сте господине за Психиатрия и не ви е мястото из български блогове да спамите със серните си! Имайте най-елементарен респект към Жертвите на Запада!
Не, всички не знаете, и не знаете до къде са ви докарали, защото очевидно вие не сте на запад а бълнувате за Розови прасенца на Розови облачета плуващи в Небитието!
цитирай
8. latestnews - И когато САЩ и Швеция убиват по 100 ...
08.01.2015 14:33
И когато САЩ и Швеция убиват по 100 000 неудобни или дисиденти като Дийн Рид и мен (и за двама ни са правени опити да ни убият многократно, да, него успяха най-сетне!) то за каква "доходоносност" въобще и изобщо става на въпрос?!? Вие освен да бълнувате за пари можете ли да ползвате сивото си гъбично вещество за нещо друго?
Солженицин е отречен от отдавна на Запад и Западът не вижда нищо величествено в това да събира истории незасвидетелствувани от него и да ги повтаря като дементен до безкрайност. Това е описано в статии - моля, просветете се малко преди да обиждате всичко и всички наляво и надясно и да ги заливате със собствените си предразсъдъци и невежество!
цитирай
9. aboychev - ТИ СИ ОБИКНОВЕН
08.01.2015 15:57
ОЛИГОФРЕН БЕ МУХЛЬО
цитирай
10. latestnews - До Бойчев А
23.01.2015 10:42

А вие сте обикновен невъзпитан СПАМЕР.

Защо ли? защото...Умният човек преди да отрича и преди обижда ЧЕТЕ и разсъждава върху съдържанието.
цитирай
11. aboychev - ПРОЧЕТОХ ТИ ТЪПОТИИТЕ ТЪПАК
23.01.2015 10:50
ОПРЕДЕЛЕНО СИ СБЪРКАН
И ОЛИГОФРЕН
СЛУШАЙ ДИЙН РИД
И АНАЛИЗИРАЙ ПРАВОПИСНИТЕ МИ ГРЕШКИ
ЗА ДА СИ ВЪОБРАЗЯВАШ ЧЕ ИМАШ АКЪЛ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: latestnews
Категория: Политика
Прочетен: 1173537
Постинги: 2021
Коментари: 478
Гласове: 236
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031