Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2015 16:26 - Дръжте си „европейските ценности“ далеч от България
Автор: latestnews Категория: Политика   
Прочетен: 862 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2015 16:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Дръжте си „европейските ценности“ далеч от България

„Европейските ценности“ – любимата красива фраза на европейските лидери, но тя по нищо не се различава от добре познатият ни репертоар от прекрасни фрази за „демокрация“ и „свобода“, с които САЩ оправдава агресивната си политика, отговорна за смъртта на милиони и разрушаването на десетки държави

image

„Налагането на европейските ценности“ не винаги е било толкова безопасно за набелязаните за обогатяване с неповторите, уникални и възвишени ценности, които са толкова изключителни, че са кръстени на техните притежателите – европейците. Но не на тези от Източна Европа, а само на западноевропейските нации. Тези от Изтока, както нас българите, не се гледат с много добро око – те не притежават тези уникални по рода си ценности и състояние на духът, за това трябва и те да се учат на тях.

Разбира се, не говорим за наследството на Моцарт, или пък за красивите картини на Леонардо. Говорим за наследството на хора като белгийския крал Леополд, Хитлер, Мусолини – все отявлени разпространители на „европейските ценности“. Съвременните лидери на ЕС все още живеят в епохата на колониализма. И думичките, които често изричат те трябва винаги да ни притесняват: „евроатлантическото бъдеще“ и изказването от типа „ЕС е загрижен за…“ 

Чуваме ги често и навсякъде – и от лидерите на ЕС и от техните „трабадури“ в България. Понякога и от някой чужд посланик. Така например действащият посланик на Германия и бившия американски – Джеймс Пардю след среща с „ранобудните студенти“ лично изказаха

„притеснение за евроатлантическото бъдеще на България и възможността от нейното преориентиране към евразийското пространство“.

Не се изискват особено задълбочени размишления, за да се долови какво се крие зад тези кухи, но пък елегантни и красиви, фрази за „евроатлантическо бъдеще“ и „налагането на европейските ценности“ – геополитика. Или казано съвсем без недомлъвки: особен вид „нежно“ колонизиране и подчиненост.

Но, както уточних, не винаги колонизацията е била така „нежна“.

Конго е пример за държава, където успешно са наложени тъй възвишените „европейски ценности“.

Всъщност, в историята няма такъв аналог. Но пък аналогиите с методиката на действие, за да бъде колонизирана държавата Конго са изключително много с инструментите, които се ползват и днес.

Всичко започва през 1876г., когато белгийския крал Леополд, чийто лик днес се усмихва от милиони европейски монети, създава правозащитна хуманитарна асоциация с идеална цел, или поне обявените дейност и цели са такива –  „Internationale Africaine“ 

Навярно можем да наречем белгийския крал „откривател“ на използването на подобни „правозащитни“ и „човеколюбиви“, само на хартия, за контролиране, вмешателство и заграбване на цели държави, на чиято територия те извършват дейността си. За това днес държави като Русия обявиха за незаконни и шпионски всички „неправителствени организации“, които биват финансирани и ръководени от чужди държави.

Конго се превръща в най-голямата държава, притежавана еднолично от някой човек. Леополд си вдигнал столица и я кръстил „Леополдвил“ и не окупирал или заробил Конго, а просто се обявил за „собственик“. А най-важната му собственост били хората на Конго и изключително важния ресурс, който страната има по много – каучукът.

За 15 години Леополд избил и осакатил над 10 млн. души. Всеки, който не набавил дневната миза каучук бива бит с камшици, а често и наказан с отсичане на ръцете и краката му.

Същото се случи с 5-годишната дъщеричка на този мъж.

image

Тя също се трудила принудително, но веднъж не успяла да покрие дневната доза, която трябва да набави. Ръцете и краката на това 5-годишно дете било отрязани за наказание. Нейния баща отишъл съсипан в дома на бяла заселничка, за да потърси помощ. Жената имала революционния, за времето си, апарат, тежащ близо 200 кг. И тази снимка става историческа – тя е първата снимка, която обикаля почти целия свят, първата известна фотография въобще и най-вече: причината зверствата на белгийския крал да стигнат до международната общност. Бащата на американската литература, известен с левите си убеждения, Марк Твен бил един от най-дейните срещу Леополд. Той запознал колкото се може повече влиятелни хора в Съединените щати и по света за случващото се, разпространявайки тъжната снимка и осмивайки и нападайки кралят на Белгия чрез своите памфлети.

Краля се махнал от Белгия. За съвсем кратко, Конго е свободна държава.

Днес отново в Конго има робство. И то е наложено не от един крал на Европа, а от стотици западни корпорации, които експлоатират хората, техния труд и ресурсите, които притежава тази страна.

Столетия след Леополд колониализма продължава, макар и под маската на „европейските ценности“. И въпреки, че Европа изгуби колониите си, съвсем неофициално тя и другите дейни борци за красиви ценности като демокрация, мир и свобода – САЩ спокойно си притежават и контролират цели държави и региони по света. И всичко, както в „доброто старо време“ се гарантира от могъщите армии, готови да смажат всеки, който не иска доброволно да прегърне възвишените ценности, които всъщност той никога няма да види, просто защото не това е целта на действията им.

Какво означава „евроатлантическо бъдеще“ за България? Звучи като България без нищо българско. Без обичаи, без нашите собствени си „ценности“, които не си спомням да са причинили зло или да сме рецитирали докато изтребваме цели народи и най-вече: бъдеще в съюз с наши исторически кръвни врагове. Врагове по времето на цар Калоян, по времето, в което подпомагаха османците, които ни бяха поробили, врагове по времето на Балканската война. През цялата ни история.

Източник:
https://alterinformation.wordpress.com/2014/01/15/893910510696/




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: latestnews
Категория: Политика
Прочетен: 1168516
Постинги: 2021
Коментари: 478
Гласове: 236
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031