Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2016 21:11 - Хитрата Сврака с Двата крака в Трансхуманизма се прецака
Автор: latestnews Категория: Политика   
Прочетен: 689 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
рансхуманизмът - вратата е отворена и ние сме вътре Автор: mt46 Категория: Технологии   image
Прочетен: 16 Коментари: 0 Гласове: 1

.
.
.
Трансхуманизмът – вратата вече е отворена и ние сме вътре

от Петър Клисаров в Избор на редактора · 15/10/2016 · 10:27

 

image

imageПетър Клисаров е представител за България на канадска държавна ядрена компания AECL до 2005; генерален директор за България на АЕСОМ (най-голямата международна инженерингова консултантска компания в света) до 2011.

Автор e на книгите „Игрите на властта” (2012 ), „Пряката демокрация – ключът за Реформа”(2013), „Огледало на Протестите 2013-2014” и др.

Философските му изследвания са в областта на Философия на политиката (политически теории и практики през постиндустриалната епоха, Нов политически модел на управление, базиран на съвременните реалности и технологии) и Философия на трансхуманизма (биотехнологиите и бъдещият свят).

Идеологията, която изповядва, е свързана с политическия модел на управление „Пряка демокрация“.

 

 

Спряла  ли е човешката еволюция в сегашния етап на развитие и достигнала ли е върха си? Трансхуманистите мислят, че не. Тяхното виждане е, че посредством бързото развитие на науката и технологиите ще получим възможността за увеличаване на човешкия потенциал.

Желанието да разбираме света около нас го има от хилядолетия, какво е новото? Това, че имаме технологични възможности, които ще ни позволят истински скок в усвояването на космоса и трансформацията на човека. Ще ни позволят да заемем своето място в историческото развитието на космоса.

Има ли по висша цел, по благородна цел от личната безопасност и щастие?

Хората се отличават от животните по това, че сами изграждат средата, в която живеят. Човечеството вече има възможността много бързо да промени курса на „естествения подбор” и тази възможност е осъзнаването на по-висшата цел. Която предстои да бъде по-ясно дефинирана.

Постигането на такава цел може и се осъществява посредством генетика, роботика, нанотехнологии, информационна наука, неврология, когнитивни технологии и др. Как развитието на тези технологии ще трансформира хуманоидите и животните? Ще запази и заздрави ли то екозоологичната структура? Това са въпроси, на които философията на трансхуманизма търси отговори.

Едно е почти сигурно: ерата на хуманоидите, както ни е позната, върви към своя край. Постхуманоидната ера ще започне всеки момент и наченките вече ги виждаме.

image

За яснота трябва да започнем от обяснението на някои от основните термини:

imageТРАНСГЕНЕТИЧЕН ОРГАНИЗЪМ (Тransgenic)

 

 

Това е организъм, чийто гени са променени посредством ген или гени от друг вид същества или породи. Засега това се прави само с животни и растения, но дали има и опити с хора, си остава загадка, както и между хора и други същества, наричани още извънземни. Накратко: става дума за преминаване на бариерите между различни видове. Стволовите клетки се ползват точно за това.

imageТРАНСХУМАННИ ОРГАНИЗМИ (Transhuman)

 

 

Tова са модифицирани хуманоиди посредством водещи технологии (генно инженерство, дигитални технологии, биотехнологии). За целта се ползват импланти, подобряващи функционирането на телата, продължителността на живота, възможностите на мозъка и когнитивните разпознавателни способности. Принципът е да се подобрява, а не да се запълват липси.

imageПОСТХУМАННИ ОРГАНИЗМИ (Posthuman)

 

 

Това е, когато хуманоид и интелигентна технология стават все повече вътрешно обвързани. Запазва се външният вид, но процесите на информация са различни.

imageПОСТХУМАНИЗЪМ (Posthumanism)

 

 

Епохата с масово присъствие на постхуманни (постхюман) организми. Това ще бъде епоха на смъртта на човека такъв, какъвто го познаваме днес. Тя ще бъде доминирана от привилегирован вид същество, стоящо самостоятелно като вид и притежаващо уникални характеристики, които го правят изключително във вселената и превъзхождащо предишните видове.

Да идем към нещо, което може, така да се каже, да пипнем:

Human genome project – програма за картографирането на човешките гени, стартирана през 1990 г. в САЩ като 10-годишна, но е завършена през 2003 г. Били са отделени по 300 милиона долара на година за 10 години (общо 3 милиарда), като до април 2003 г., когато проектът е завършен, той е струвал на данъкоплатците 3,8 милиарда долара. За всеки инвестиран долар са върнати 140. Друг въпрос е тези 140 пъти повече пари дали са отишли при данъкоплатците в хазната, или са печалби на частни корпорации.

image

Именно този аргумент използва Обама през февруари 2013 г., опирайки се на заключенията на президентската Агенция за научна и технологическа политика (Office of science and technology policy), за да стартира друга милиардна програма, наречена Тотално картографиране на мозъка (Total mapping of the human brain).

За да илюстрираме огромния интерес, е важно да кажем кой финансира тези програми. Това са Здравният департамент (институцията с най-голям бюджет в Америка), Националната научна фондация DARPA(Агенция по програмите за перспективни изследвания в областта на отбраната), военните, частни капитали на фармацевтичните и други корпорации.

Въпреки многото негативни неща, свързани с управлението на Буш-младши, трябва да отбележим, че той е ограничил развитието на генетичните експериментите с хора. С идването си на власт Обама с един от първите документи, които подписва, отменя ограниченията, отваряйки по този начин пътя за сегашното състояние на нещата, за които говорим.

Това се представя на света под формата на хуманните идеи и цели за развитието на медицината, борбата с болестите и човешкото страдание. Това до известна степен е така, но какво става с останалото, за което говорим, и вече е реалност?

DARPA има програма, наречена: „extended performance warfare”, прикрито наименование на киборги и генетично модифицирани войници – било то хора, животни или нещо друго. (Пример с директор от DARPA и личната му драма, повлияна от ампутираните крайници на сина му, е наливането на милиони в проучвания и разработки и така човечеството е получило сегашния вид на протези, които освен по механичен път, вече могат да се командват и с мисъл.

image

Друг пример е кръстоската между паяк и коза: влакното на паяка е много здраво, но не може да се добиват количества, необходими за военната индустрия и затова ги кръстосват, за да могат да доят козата с по-големи резултати).

В бюджета на DARPA за 2011 г. се появява перо „биодизайн” – това е другата дума за безсмъртие. Вече е създаден такъв организъм, който при репликирането си се копира 100% (в досегашния си вариант човек старее, тъй като не се копира на 100% , а на 99.9%; това е нашия биочасовник, предвидената ни смърт). Възможностите за такова вмешателство позволяват да се вгради и така наречения „kill swish”, ако е необходимо да се спре или унищожи такъв организъм при нужда.

Това е само началото на Трансгенетиката. Понеже е трудно, бавно и скъпо да се тестват лекарства по установения ред, се вземат гени от човек и животно, прави се химера (организъм по примера на древното чудовище от старогръцката митология с глава на лъв, опашка на дракон и туловище на коза), върху нея тестват лекарствата и така скъсяват и спестяват време и пари. Но така започва и производството на човешки органи в животни.

Ето така чрез Трансгенетиката се създава ново културно-социално движение, наречено Трансхуманизъм.

Терминът е въведен за първи път през 1957 г. от биолога Джулиън Хъксли за идентифициране на хора, които се привързват и асоциират с технологии. През 90-те философът Макс Мор развива темата като Философия на Трансхуманизма.

Така чрез нововъзникващите полета на науката и генетичните манипулации можем да променим това, което наричаме хуманоид (човек), да пренапишем нашето ДНК, да създадем хомо сапиенс 2.0 – човек втора версия, получила вече своя акронимН+”.

Трансхуманният организъм (Трансхюмън) е човек в преход към „Н2”, а крайната цел е постхуманният (постхюман) организъм – нещо, което е толкова радикално променено, че вече не представлява човек.

image

/.../


Вече е ясно, че опитите за хибриди между хора и животни са започнали в тайна, дебатът е как да се продължи това на светло. Вече има частни лаборатории, които не оперират с държавни средства и не подлежат на рестрикции и дебати. Те са много напред в опитите. Какво може да стане? Неконтролиран бум на разрушение. Важен е въпросът: имаме ли право, след като еволюцията не го прави, ние да го правим?
/.../

Ползите са: удължаване на човешкия живот; край на човешките страдания и болести; има шанс за 50-годишните сега да доживеят до 1000 поради бързото развитие на науката днес; издръжливост на телата ни – да няма умора; когнитивно подобряване – мозъкът да разпознава в по-голям диапазон сигналите от външната среда и да функционира по-бързо, както и да се свързва с компютри, за да сваля информация, без да се чете.

image

Ако мислите, че това е невероятно, в Трансхуманистичната епоха има и други екзотични идеи като Постджендървзема се най-доброто от мъжа и жената и се прави нов организъм. Може да се вземат от такъв организъм най-добрите неща и от друг такъв – също, за да се направи още по-подобрен нов вид. Може да се комбинират 10 или 20 такива организми чрез суперинвитро оплождане, след което всичко това (генетичният материал) да се постави в биоутроба (нещо като пашкул), където да порасне (но също и да се образова, като и да слуша гласа на избран родител и пр.). Пример: в Англия вече има дете от трима родители.

image

Илюстрация към романа „Прекрасният нов свят“ от
Олдъс Хъксли

 

 

ВРАТАТА Е ОТВОРЕНА И НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ВЪТРЕ

 

 

Единственият начин това да не се допусне и да не се използва за контрол над народите, както и за военно превъзходство – от военолюбците, е новият политически модел на управление Пряка демокрация. Ясно е, че представителната демокрация е изчерпана и не притежава инструмент за контрол над избраниците си. Защото се вижда ясно, че те се възползват от предоставената им власт от суверена и срещу лични облаги се продават на този, който плаща – олигарси, корпорации. Никой не знае къде може да ни отведе използването на тези постижения за целите на могъщи групировки в сянка.

Бих попитал и къде е България в решаването на тези жизнено важни въпроси. Защо нашите политици дори не знаят думите, които дискутираме? Защо се допуска отново някой да прави световни политики, които да ни се нахлузят като хомот, който трябва да теглим в следващите хилядолетия? Докога така, скъпи сънароднико?
www.memoriabg.com/2016/10/15/transhumanism-vratata-veche-e-otvorena-i-nie-sme-vutre/




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: latestnews
Категория: Политика
Прочетен: 1172362
Постинги: 2021
Коментари: 478
Гласове: 236
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031